Szybkie ciasto na samych białkach

Szybkie ciasto na samych białkach
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Szybkie ciasto na samych białkach jest mięciutkie, delikatne i szybko gotowe. Dobra okazja do wykorzystania białek. Dla dodatkowego smaku dodałam orzechy i aromat migdałowy.

Składniki

  • 125 g masła
  • 7 białek
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 2 paczuszki cukru waniliowego
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 100 g siekanych orzechów lub migdałów
  • odrobinę aromatu migdałowego
  • 100 g mąki

Przygotowanie

  1. Masło rozpuścić w garnuszku, chwilę ostudzić. Mikserem na najwyższych obrotach ubić białka ze szczypta soli na sztywną pianę. Cukier wymieszać z cukrem waniliowym i dodawać stopniowo do białek ciągle mieszając.

  2. Mąkę wymieszać ze szczyptą proszku do pieczenia i siekanymi orzechami i dodać do ubitych białek. Dodać aromat migdałowy. Na koniec wlać strużką przestudzone masło.

  3. Ciasto przełożyć do keksowki i piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni około 40 Minut. Po wyjęciu ostudzić okolo 10 minut i wyjąć z foremki. Można zrobić polewę czekoladową, lub polać ciasto lukrem. Smacznego!

Komentarze do przepisu (17)

bryssska 07 lutego
Pyszne, też czasem robię podobne ciasto ;-D
Nevermore 07 lutego
Fajne ciacho, w sam raz do czekoladowego cappuccino, które teraz piję ;)
Pycha, biorę dwa kawałki... Czytaj całość »
Fajne ciacho, w sam raz do czekoladowego cappuccino, które teraz piję ;)
Pycha, biorę dwa kawałki :D

Gratuluję "Przepisu Dnia" :)
Maudie 07 lutego
Leciutkie i pyszne:~)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 125 g masła
  • 7 białek
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 2 paczuszki cukru waniliowego
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 100 g siekanych orzechów lub migdałów
  • odrobinę aromatu migdałowego
  • 100 g mąki
Składniki