Szybkie ciasto maślankowe z jabłkami

Szybkie ciasto maślankowe z jabłkami
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ania_sm
Szybkie i proste, delikatne i bardzo smaczne. Sama zjadam pół blachy na raz :)

Składniki

Przygotowanie

  1. Masło lub margarynę utrzeć mikserem na najwyższych obrotach. Dodawać stopniowo cukier. Ucierać tak długo, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawać jajka. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodawać do masy w dwóch porcjach na zmianę z maślanką, ucierając na średnich obrotach. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, pokroić w poprzek na plasterki i ułożyć dachówkowato na cieście. Posypać jabłka wiórkami masła i cukrem. Piec ok. 35 min w temp. 180.st. Zamiast jabłek polecam również śliwki.

Komentarze do przepisu (5)

annaxs 02 października 2008
No i co ...dobra by�a ta blacha???:)
madziarena 01 listopada 2008
Ciasto pycha:)
ddoommii 22 lutego 2009
a mi wyszedł zakalec... :(
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki