Szybkie ciasto maślane z truskawkami

Szybkie ciasto maślane z truskawkami
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: SlodkiBlog
Maślany placek z truskawkami, szybki i pyszny

Składniki

  • 120 g miękkiego masła
  • pół szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 600 g truskawek

Przygotowanie

  1. Truskawki umyj i osusz a następnie usuń szypułki i pokrój na połówki (lub na mniejsze części jeśli truskawki są duże).
    Masło utrzyj z cukrami na jasną i puszystą masę (ok. 5 min).
    Dodaj pojedynczo jajka, po każdym miksując przez chwilę.
    Mąkę połącz ze skrobią i proszkiem do pieczenia i przesiej do masy maślanej.
    Wymieszaj na jednolite ciasto za pomocą szpatułki lub miksera.
    Wyłóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj.
    Na wierzchu poukładaj truskawki wciskając je lekko w ciasto.
    Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 25 min, do suchego patyczka (grzałka góra-dół).

Składniki
  • 120 g miękkiego masła
  • pół szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 600 g truskawek
Składniki