Szybkie ciasto czekoladowo - orzechowe

Szybkie ciasto czekoladowo - orzechowe
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Szybkie ciasto czekoladowo - orzechowe z mikrofali, taka babeczka z kubeczka tylko w innej foremce. Oblałam je czekoladą. Jest pyszne, wilgotne i mięciutkie.

Składniki

  • 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżki cukru zwykłego
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki kakao
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka dżemu czereśniowego
  • Polewa:
  • 0,5 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka masła

Przygotowanie

  1. Jak to w przypadku ciast z mikrofali oraz muffinek w jednej misce należy połączyć składniki suche/sypkie a w drugiej składniki mokre/płynne. W tym przypadku do jednej miseczki wsypałam zmielone orzechy włoskie, mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia, kakao i obydwa rodzaje cukru. Wymieszałam je dokładnie łyżką. Do drugiej miseczki wybiłam jajko i roztrzepałam je widelcem.

    Do roztrzepanego jajka dolałam mleko i olej i wymieszałam do połączenia. Następnie składniki mokre przelałam do suchych i wymieszałam je dokładnie łyżką aż ciasto było jednolite bez grudek. Na koniec od ciasta dodałam taką pełną łyżkę dżemu czereśniowego. Użyłam dżemu własnej roboty gdzie były duże kawałki owoców. Dżem wmieszałam w ciasto. Małą foremkę silikonową keksówkę taką o wymiarach dna ok. 5cm x 15cm wysmarowałam masłem i wysypałam mąką pszenną. Teoretycznie nie jest to konieczne ale na wszelki wypadek można zrobić. Do przygotowanej foremki przelałam ciasto i wstawiłam je do mikrofali. Ciasto piekłam ok. 3,5 minuty na mocy 700W. Najlepiej sprawdzać w trakcie pieczenia patyczkiem. Po upieczeniu ciasto od razu wyjęłam z mikrofali i wyłożyłam z foremki na talerz. Odstawiłam je do wystudzenia. Gdy ciasto przestygło, przygotowałam polewę. W rondelku umieściłam połamaną na kawałki mleczną czekoladę. Dodałam masło i podgrzewałam w kąpieli wodnej aż składniki się rozpuszczą i połączą. Cały czas je przy tym mieszałam. Przygotowaną polewą posmarowałam wierzch i boki ciasta i wstawiłam je do lodówki do zastygnięcia. Gdy polewa zastygła pokroiłam ciasto na kawałki i podałam. Ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne i pyszne. Zachęcam do wypróbowania.

Komentarze do przepisu (2)

Iwona3 03 maja
Witam. Mam pytanie do autora.
Tylko 2 plaskie lyzki maki ?
Dziekuje za odpowiedz.
Tak, to jest ciasto do małej foremki, więc tylko taka ilość. Poza tym ciasta w mikrofali trochę więcej rosną
Składniki
  • 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżki cukru zwykłego
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki kakao
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka dżemu czereśniowego
  • Polewa:
  • 0,5 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
Składniki