Szybkie ciasto czekoladowe.

Szybkie ciasto czekoladowe.
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ladylaura
Najprostsze ciasto czekoladowe jakie piekłam do tej pory.Nie wymaga miksera, tylko trzepaczki i łyżki .Jest wilgotne, cudownie czekoladowe i puszyste.Polecam.

Składniki

  • Składniki:tortownica 20 cm 160 g mąki pszennej
  • 175 ml śmietany 18 %
  • 100 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 2 pełne łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
    Najpierw rozpuszczamy masło na niewielkim ogniu ,dodajemy
    czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia już bez podgrzewania.
    Studzimy.
    Jajka roztrzepujemy z cukrem .Dodajemy śmietanę ,ostudzoną
    czekoladę z masłem ,mieszamy.
    W oddzielnej misce przesiewamy suche składniki,czyli – mąkę,
    kakao ,proszek i sodę .Dodajemy je w dwóch częściach do składników
    mokrych i krótko mieszamy łyżką.Tylko do połączenia się masy.

  2. Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym
    wcześniej do 170 stopni przez około 45 minut.Smacznego.

Komentarze do przepisu (3)

Docherro 01 sierpnia 2016
Pyszne...:)
Ladylaura 01 sierpnia 2016
Oj bardzo!.
ciacho50 29 sierpnia 2016
Ciacho wygląda bardzo smacznie ;)
Składniki
  • Składniki:tortownica 20 cm 160 g mąki pszennej
  • 175 ml śmietany 18 %
  • 100 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 2 pełne łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki