Szybkie ciasteczka z twarogiem i dżemem borówkowym

Szybkie ciasteczka z twarogiem i dżemem borówkowym
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Hej hej to znowu ja zanudzę was moimi przepisami ale nic na to nie poradzę że więcej czasu spędzam w kuchni, to moja odskocznia od dnia codziennego. Mężowi zachciało się coś słodkiego a że miałam ciasto francuskie to szybko wymyśliłam ciasteczka

Składniki

  • 2 ciasta francuskie 300 g każde,
  • 2 twarogi Klinek 250 g każdy,
  • 2 żółtka,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 łyżka śmietany 12 %2 łyżki mleka,
  • 10 łyżeczek dżemu borówkowego lub kto jaki lubi

Przygotowanie

  1. Na początek przygotować twaróg, przełożyć go do salaterki wsypać cukier, dodać żółtko oraz wsypać cukier i dodać śmietanę. Całość rozgnieść za pomocą widelca do połączenia się wszystkich składników ze sobą

  2. Gdy mamy już przygotowany twaróg wtedy przygotowujemy ciasto francuskie a mianowicie rozłożone ciasto wzdłuż rozciąć na dwa paski oraz w poprzek na pięć pasków z których wychodzą prostokąty. N jeden z prostokątów nałożyć solidną łyżkę twarogu a na twaróg łyżeczkę dowolnego gęstego dżemu

  3. Tak przygotowany prostokącik nakryć przeciwległym prostokątem i za pomocą widelca posklejać wszystkie boki. Można zrobić ozdobne paski na górze ciastka. Posklejane ciasteczka ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia

  4. Ułożone ciastka posmarować roztrzepanym jajkiem razem z mlekiem i dość obficie posypać grubszym cukrem kryształ. Gotowe ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec 20 - 25 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić na kratce do całkowitego ostygnięcia

  5. Takie ciastka świetnie sprawdzą się podczas czekania na gości jak również dla domowników do poobiedniej kawy. Może to nic wielkiego bo jednak ciasto kupne lecz kto teraz w tych czasach wykonuje samodzielnie ciasto francuskie nie znam osobiście takiej osoby. Po za tym po to są ulepszenia aby z nich korzystać czyż nie

Komentarze do przepisu (4)

KulinarnaChwila 14 września
Pyszności :)
agnes72 14 września
Dziękuję serdecznie
Salacja wczoraj, o 16:13
Smaczne i łatwe. Zrobiłam z dżemem śliwkowym.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 ciasta francuskie 300 g każde,
  • 2 twarogi Klinek 250 g każdy,
  • 2 żółtka,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 łyżka śmietany 12 %2 łyżki mleka,
  • 10 łyżeczek dżemu borówkowego lub kto jaki lubi
Składniki