Szybkie bezy

Szybkie bezy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Macie ochotę na mini beziki, których nie musicie suszyć 3-4 godziny?? :)

Składniki

  • białka z dwóch jajek
  • 115g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • +barwniki, jeżeli marzą Wam się kolory tęczy:)

Przygotowanie

  1. Pierwsze, co trzeba zrobić to zacząć rozgrzewać piekarnik do 140℃ i wyłożyć blachę papierem do pieczenia.

    Białka ubijamy w suchej! miseczce. Pamiętajcie, że odrobinka wody i białka się nie ubiją.
    Ubijamy, ubijamy, ubijamy i stopniowo dodajemy cukier. Najlepiej kilkoma partiami, albo łyżeczkami, żeby osiągnąć sztywną i lśniącą pianę.

  2. Możecie mi wierzyć, albo nie, ale ostatnio baaaaardzo sztywna piana mi wychodzi. Nawet mikser to odczuwa. Chyba staję się coraz lepszym cukiernikiem :)

  3. Gotową masę ostrożnie przełóż do rękawa cukierniczego z wybraną końcówka. Ja wypróbowałam w kształcie gwiazdki, która była dołączona do czasopisma.

  4. Delikatnie, ale z jednakową siłą wyciskaj masę, a kiedy beza osiągnie oczekiwaną wielkość ostrożnym i energicznym ruchem "odrywamy się" od pierwszej bezy tworząc przy tym śmiesznego zawijańca:) Albo i nie :)

  5. Ćwicząc cierpliwość robiłam to z 70 razy :) Za każdym razem wychodziły coraz ładniejsze :)

    Bezy suszyłam w uchylonym piekarniku (50℃) przez ok. 70min.

  6. Po tym czasie sprawdziłam i byłam zachwycona efektem:) Wyszły cudowne maleństwa, które jeszcze musiały ostygną na blaszce, a potem na kratce do studzenia ciasta.

  7. Te drobinki możecie przechowywać do 2 tygodni w zamykanym pojemniku :)

Komentarze do przepisu (8)

GREGORHSPEED 26 marca 2015
Vicky ,świetne. Mniam! ;)
Surii 27 marca 2015
A dlaczego nastawić piekarnik na 140 stopni a bezy suszyć w 50 stopniach?
kstr54 27 września 2015
Wspaniale CUDENKA!!,takie na zabek,pozdrawiam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • białka z dwóch jajek
  • 115g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • +barwniki, jeżeli marzą Wam się kolory tęczy:)
Składniki