Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
chyba najłatwiejsze ciasto jakie istnieje :) Składa się z kilku składników, ale w smaku jest na prawdę wspaniałe, bardzo pulchniutkie, puszyste, ładnie rośnie w pieczeniu. Ciasto jest z truskawkami, ale spokojnie można zrobić je z innymi owocami, przykryte są one kruszonką. '
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 677
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 106
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 677
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 106
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Składniki
Jajka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę-robimy to kilka minut by masa znacznie powiększyła objętość i była puszysta. Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i ewentualnie ekstrakt cytrynowy. Wszystko miksujemy na gładkie ciasto. Ciasto wychodzi dość gęste. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą, dajemy do niej ciasto, delikatnie wyrównując. Można sobie pomóc nożem. Na ciasto dajemy pokrojone truskawki. Do miseczki dajemy masło, cukier i dodajemy stopniowo mąkę wyrabiając palcami do uzyskania sypkiej konsystencji, kruszonką posypujemy ciasto. Na koniec możemy posypać ciasto cukrem waniliowym. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut-grzanie góra dół bez termoobiegu. Ciasto w pieczeniu pięknie rośnie, jest puszyste, pulchne, bardzo pyszne.