Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie małymi porcjami dodajemy serek mascarpone i na końcu wystudzoną kawę rozpuszczalną. Miksujemy do czasu aż składniki dobrze się połączą i powstanie jednolita masa.
Układamy pierwszy krążek bezowy /o średnicy ok. 20 cm/ i smarujemy 1/3 częścią masy mascarpone. Przykrywamy drugim krążkiem i rozsmarowujemy połową pozostałej masy. Kładziemy trzeci krążek i smarujemy resztą masy.
Całość dekorujemy według uznania - ja oprószyłam kawą mieloną.
Tort możemy podawać od razu po przygotowaniu lub wstawić do lodówki by się dobrze schłodził - krążki bezowe delikatnie zmiękną ale nie zrobi się "breja".
Komentarze do przepisu (8)
*Przejdziesz do wersji klasycznej