Szybki sernik na zimno

Szybki sernik na zimno
> 5-6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
Prosty w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Przepis wg. Nigelli Lawson - Nigella Ekspresowo- Retro Rapido - sernik na zimno z konfiturami. Składniki nadają się do tortownicy o średnicy 21 cm.

Składniki

Przygotowanie

  1. Herbatniki z masłem utrzyj razem. Powstanie coś w rodzaju mokrego piasku. Przełóż herbatniki z masłem do tortownicy i ugnieć palcami, aby pokrył cały spód.

  2. Twaróg utrzyj mikserem wraz z cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym, sokiem z cytryny, aż do uzyskania gęstej, jednolitej masy.

  3. W osobnym naczyniu ubij kremówkę na gęsty, miękki krem. Połącz obydwie białe masy i dokładnie wymieszaj.

  4. Wyłóż do tortownicy i wygładź wierzch. Wstaw do lodówki przynajmniej na 4 h, a najlepiej na całą noc.

  5. Gdy sernik stężeje, wierzch wyłóż konfiturą z czarnych porzeczek lub wiśni.

Komentarze do przepisu (8)

Konto usunięte 14 lutego 2010
Wygląda apetycznie,do wypróbowania :)
Manjusha 20 lutego 2010
Wypróbuje na następną sobotę; ) brzmi smacznie ;)
Magda69 07 lipca 2010
Super przepis. Szybko się robi (u mnie nie nie postał w lodówce 4 godz. ale i tak stężał). Podawałam z... Czytaj całość »
Super przepis. Szybko się robi (u mnie nie nie postał w lodówce 4 godz. ale i tak stężał). Podawałam z konfiturą wiśniową. Na upalne dni lata ten zimny serniczek do kawki - REWELACJA. Polecam :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki