Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi

Przepis dnia 2019-12-06
Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Święta Bożego Narodzenia to magiczny i niepowtarzalny czas w roku. Wypełniony aromatycznymi zapachami pomarańczy, sianka i choinki. Oczywiście do tych zapachów niezaprzeczalnie zalicza się piernik, bez którego nie wyobrażam sobie świąt. Co roku na początku października przygotowuję ciasto na piernik staropolski, który leżakuje w chłodnym miejscu i czeka na przedświąteczne pieczenie. Jeśli jednak nie macie wystarczająco czasu na przygotowanie tego piernika, mam dla Was szybszą i równie pyszną wersję piernika. Bez czekania, dojrzewania, po prostu od ręki. Wystarczy upiec i od razu można się delektować pachnącym, mięciutkim piernikiem. Nieziemsko pysznym i wilgotnym. Przełożonym domowymi powidłami i otulony czekoladową kołderką. Gorąco Wam polecam!

Składniki

  • 420 g mąki pszennej
  • 180 g cukru
  • 250 g masła 82%
  • 125 ml mleka*
  • 150 g płynnego miodu prawdziwego* *
  • 20 g przyprawy do piernika ***
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Polewa czekoladowa:
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • Dodatkowo:
  • 150 g powideł śliwkowych

Przygotowanie

  1. Masło, mleko, miód, cukier, kakao oraz przyprawę do piernika podgrzewamy w garnku, co jakiś czas mieszając, doprowadzając do wrzenia. Odstawiamy na bok do wystudzenia.
    Do wystudzonej masy dodajemy żółtka. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Przy pomocy rózgi kuchennej mieszamy do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Jeżeli używacie miksera, należy miksować krótko, na wolnych obrotach, aby nie napowietrzyć masy. Białka ubijamy na sztywną masę i delikatnie, przy użyciu rózgi kuchennej łączymy z wcześniej przygotowanym ciastem. Do tej czynności nie używamy miksera.
    Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 32x13, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 1 godzinę do tzw. suchego patyczka. W połowie czasu pieczenia, ciasto można przykryć od góry papierem do pieczenia, aby wierzch zbyt mocno się nie przypiekł. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Po 15 minutach ciasto wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier i przekładamy na kratkę. Po wystudzeniu piernik kroimy na 3-4 części i przekładamy powidłami.
    Polewa czekoladowa:
    Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas mieszając, podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania jednolita, gładka polewa. Tak przygotowaną polewą dekorujemy ciasto.
    Smacznego!
    * można zastąpić wodą
    ** użyłam miody faceliowego
    *** warto użyć domowej przyprawy do piernika

Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 25 listopada 2019
Pyszotka:)
Docherro 25 listopada 2019
Pyszności:)
Jagodzianka17 16 grudnia 2019
Dziękuję
Składniki
  • 420 g mąki pszennej
  • 180 g cukru
  • 250 g masła 82%
  • 125 ml mleka*
  • 150 g płynnego miodu prawdziwego* *
  • 20 g przyprawy do piernika ***
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Polewa czekoladowa:
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • Dodatkowo:
  • 150 g powideł śliwkowych
Składniki