Szybki piernik bez miodu

Szybki piernik bez miodu
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Lucque
Jakiś czas temu przepis ten dostałem od pani Gosi. Jakoś tak się zgadało o pieczeniu piernika. jak się okazało można go zrobić na szybko i równie smacznie jak ten tradycyjny z miodem. Przepis wypróbowany wiele razy....zawsze wychodzi.

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki oleju
  • pół słoiczka dżemu (np. z czarnej porzeczki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • przyprawa do piernika

Przygotowanie

  1. Jajka ubić z cukrem. Mąkę, proszek, kakao, sodę oraz przyprawę do piernika wymieszać w misce, dodać powoli do masy jajecznej, cały czas miksując. Dodać mleko i olej, delikatnie mieszając. Dodać dżem, wymieszać wszystkie składniki, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.

  2. Ciasto wylać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blachę (keksówkę). Piec około 40 – 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki oleju
  • pół słoiczka dżemu (np. z czarnej porzeczki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • przyprawa do piernika
Składniki