Szybki, lekki torcik śmietanowo - owocowy

Szybki, lekki torcik śmietanowo - owocowy
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: anulka_ns
Bardzo szybki i łatwy torcik.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotować dwie miski. W jednej ubić na sztywno 6 białek ze szczyptą soli. W drugiej misce ubić żółtka z cukrem.

  2. Następnie delikatnie, na najniższych obrotach miksera połączyć ubite żółtka z mąką.

  3. Za pomocą łyżki połączyć ubite białka z żółtkami (wcześniej połączonymi z cukrem i mąką).

  4. Wylać na wysmarowaną tortownicę (szer. 26cm) i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C.

  5. Gdy biszkopt się już upiecze pozostawić do ostygnięcia. Brzoskwinie pokroić na małe kosteczki i pozostawić aby obciekły z syropu.

  6. W naczyniu ubić dobrze schłodzoną śmietanę z dodatkiem cukru wanilinowego. Ja osobiście używam ekstraktu z wanilii i dodaję 2 łyżki cukru pudru. Ale gdy nie posiada się ekstraktu polecam zastąpić cukrem wanilinowym.

  7. Ostudzony biszkopt przekroić na dwie części. Na dolną część wyłożyć ubitą śmietanę (około 5 łyżek pozostawić na górną warstwę), posypać ją brzoskwiniami. Przełożyć drugim biszkoptem, rozsmarować pozostałą bitą śmietanę. Udekorować borówkami. I GOTOWE! SMACZNEGO :)

Komentarze do przepisu (11)

Agunkaa 19 sierpnia 2010
Faktycznie prosty,sprobuje zrobic moze sie ud.
Jagoda50 19 sierpnia 2010
Piekny ten torcik i bardzo apetyczny.
agus32 19 sierpnia 2010
Takie torciki są naprawdę pyszne,nie trzeba nawet nasączać ,bo biszkopt jest wilgotny od śmietany.Pięknie... Czytaj całość »
Takie torciki są naprawdę pyszne,nie trzeba nawet nasączać ,bo biszkopt jest wilgotny od śmietany.Pięknie wygląda.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki