Szybki jabłecznik na kruchym cieście

Szybki jabłecznik na kruchym cieście
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: drNowak
Bardzo szybka wersja jabłecznika z wykorzystaniem gotowego ciasta kruchego z rulonu.

Składniki

  • Jabłka (4-5 szt.)
  • Ciasto kruche (rulon)
  • Przyprawy: cukier, cynamon, imbir.
  • Do posypania cukier puder.
  • Woda ( ½ szkl.)
  • Żelfix ( 1łyżka)

Przygotowanie

  1. 1. Jabłka obrać , wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę, wrzucić do rondla.
    2. Do rondla dolać wodę, dosypać cukru do smaku, cynamonu, szczyptę imbiru. Gdyby mus był za słodki można dodać mniej cukru (lub w ogóle) oraz/lub sok z cytryny.

  2. 3. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na kształt formy, odciąć nadmiar ciasta.
    4. Nadmiar pokroić w wąskie paski (będą tworzyły wierzch).
    5. Ciasto wyłożyć papierem do pieczenia, na który wysypać kulki ceramiczne lub inne obciążniki (np. Groch).

  3. 6. Piekarnik nagrzać do 170 st. C (termoobieg) i zapiec ciasto ok. 15 min. następnie wyjąć kulki i dopiec 5-10 min. (zależy czy chcemy by spód po nałożeniu masy był wilgotny czy nie).
    7. Pod koniec prużenia jabłka lekko podusić i dosypać 1 łyżkę żelfixu. Przegotować kilka minut. Wyłożyć masę jabłkową na spód.
    8. Na wierzch z pozostałego ciasta, które pocięliśmy w paseczki, ułożyć kratkę.
    9. Włożyć do piekarnika i piec następne 40-50 min.

Komentarze do przepisu (1)

kuchmariola63 19 września 2019
Super :)
Składniki
  • Jabłka (4-5 szt.)
  • Ciasto kruche (rulon)
  • Przyprawy: cukier, cynamon, imbir.
  • Do posypania cukier puder.
  • Woda ( ½ szkl.)
  • Żelfix ( 1łyżka)
Składniki