szybki deserek wisniowy

szybki deserek wisniowy
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: anetaa26
pyszny, szybki w wykonaniu, bardzo dekoracyjny :) przepis na 8 pucharkow (salaterek)

Składniki

  • herbatniki, 400 g
  • wisnie- u mnie mrozone, latem swieze, 500 g
  • cukier, 7 lyzek (lub wg uznania)
  • cukier wanilinowy, 1 lyzka
  • budyn waniliowy bez cukru (na 500 ml mleka), 2 torebki
  • dodatkowo: kremowka lub smietana Sniezka, ok pol litra
  • czekolada, do figurek 100g
  • sok z buraka

Przygotowanie

  1. Wisnie rozmrozic, wlozyc do garnka, wsypac cukry i wlac 500 ml wody- na wolnym ogniu gotowac owoce ok 5-8 minut. W polowie szklanki wody rozrobic dwa proszki budyniowe, wlac do gotujacych sie w wodzie owocow, ugotowac "budyn". Budyn podzielic na pol- jedna czesc zmiksowac blenderem, wymieszac z druga czescia, gdzie sa cale owoce. Mase podzielic rowno pomiedzy 8 salaterek, posypac na nia pokruszona reszte herbatnikow. Zostawic do wystudzenia.

  2. Sniezke lub bita smietane przygotowac wg przepisu na opakowaniu- ja podzielilam mase na pol, do jednej dodalam sok z buraka, zeby uzyskac rozowy kolor. Udekorowac wg uznania- ja przyozdobilam deser dodatkowo dekoracja z czekolady- przepis na nie znajduje sie w przepisie na zakochana kasze manne na moim profilu.

Komentarze do przepisu (6)

irma 05 marca 2013
Takie desery mogę jeść codziennie, robisz śliczne dekoracje 5 z koroną.
Ewcik 05 marca 2013
Absolutnie moje smaki.Kocham wisnie.A deser prezentuje sie baaardzo smakowicie.5
Konto usunięte 05 marca 2013
piękny ! pyszny !
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • herbatniki, 400 g
  • wisnie- u mnie mrozone, latem swieze, 500 g
  • cukier, 7 lyzek (lub wg uznania)
  • cukier wanilinowy, 1 lyzka
  • budyn waniliowy bez cukru (na 500 ml mleka), 2 torebki
  • dodatkowo: kremowka lub smietana Sniezka, ok pol litra
  • czekolada, do figurek 100g
  • sok z buraka
Składniki