Szybki deser budyniowo - ryżowy

Szybki deser budyniowo - ryżowy
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Futka
Dziś propozycja na prosty i szybki w przygotowaniu deser budyniowy z ryżem basmati oraz dżemem agrestowym. Deser jest bardzo pożywny. Może stanowić świetną oraz smakowitą przekąskę energetyczną. Smacznie polecam :)

Składniki

  • 100 g ryżu basmati
  • 1 budyń waniliowy
  • 0,5 litra mleka
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka masła
  • + dżem agrestowy (lub inny ulubiony)

Przygotowanie

  1. Ryż basmati gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki i rozprowadzamy w niej budyń. Pozostałą część mleka zagotowujemy, dodajemy ksylitol, masło oraz wymieszany w szklance budyń i ponownie zagotowujemy. Do gotowego budyniu dodajemy ryż, mieszamy, przelewamy do miseczek i schładzamy w lodówce.

    Schłodzony deser podajemy z ulubionym dżemem (u mnie agrestowy) lub ze świeżymi owocami.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (12)

GREGORHSPEED 30 lipca 2016
MMM <3 Boski <3 A ten dżem, bajka <3
KORAL 30 lipca 2016
Wygląda bardzo apetycznie :)
ciacho50 30 lipca 2016
Piękne zdjęcie, zachęca bardzo :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 100 g ryżu basmati
  • 1 budyń waniliowy
  • 0,5 litra mleka
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka masła
  • + dżem agrestowy (lub inny ulubiony)
Składniki