Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki chlebek bananowy jest bardzo wilgotny, miękki, o maślanej konsystencji. To świetna propozycja na wykorzystanie przejrzałych już bananów. Dodatek orzechów zapewnia ciekawy element chrupkości. Przepis jest bardzo szybki w przygotowaniu, a twoja praca potrwa nie więcej niż 10 minut - cała reszta to oczekiwanie na to, aż piekarnik upora się ze swoim zdaniem. Można go przechowywać w lodówce nawet przez tydzień i przez cały ten czas jest niesamowicie miękki i wilgotny. Z powodzeniem możesz także go zamrozić, by smakować go kiedykolwiek tylko chcesz.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 7865
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 174
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 389
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 7865
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 174
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 389
Składniki
Banany obierz i rozgnieć widelcem na jednolitą masę. W misce wymieszaj mąkę, sodę, sól i cynamon. W osobnej misce utrzyj masło z cukrem na gładką masę. Dodawaj po jednym jajku, dobrze ubijając po każdym z nich. Dodaj jogurt, banany i ekstrakt waniliowy.
Miksując na wolnych obrotach powoli dodawaj suche składniki do mokrych, aż nie pozostaną żadne kieszenie z mąką. Dodaj orzechy i ponownie wymieszaj.
Formę o wymiarach 22x12 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę. Bochenek piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 60-65 minut lub do suchego patyczka. W połowie pieczenia przykryj ciasto folią aluminiową.
Szybki chlebek bananowy wyjmij i studź na kratce przez ok. 1 godzinę przed krojeniem. Podawaj z ulubionymi dodatkami: masłem, dżemem, owocami.