Masło rozpuszczamy w rondelku- czekamy aż lekko przestygnie.
Mieszamy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy aż ciasto będzie jednolite.
Stolnicę posypujemy lekko mąką, ciasto wałkujemy na grubość ok 2-3 mm. Foremkami wycinamy dowolne kształty. Jeśli pierniczki mają być zawieszone na choince pamiętajmy o zrobieniu wykałaczką otworu przed upieczeniem. Pierniczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 8- 10 min, 180 C bez termoobiegu.
Pierniczki po upieczeniu są twarde, dopiero po kilku dniach stają się kruche.
Po upieczeniu możemy je dowolnie udekorować lukrem lub polewą czekoladową.
Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku- zachowują świeżość bardzo długo.
Polecam ! :)
Komentarze do przepisu (4)
*Przejdziesz do wersji klasycznej