Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szwarcwaldzkie kostki"
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 23
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 123
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 103
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 97
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 23
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 123
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 103
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 97
Składniki
Czas przygotowania: 60 minut (bez czasu chłodzenia). 1 porcja: 395 kcal. Cena porcja 1, 55 zł
Jajka ubij z połową cukru. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszaj łyżką. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz 20 minut. Upieczony biszkopt wystudź i rozetnij na 2 placki.
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, odstaw, aby spęczniała. Śmietanę ubij z resztą cukru. Żelatynę zalej wiśniówką i mieszając, podgrzewaj na małym płomieniu, aż się rozpuści. Bitą śmietanę połącz z żelatyną.
Placki przełóż 1/3 tężejącej śmietany. Resztę nałóż na wierzch ciasta. Wstaw na 30 mi nut do lodówki. Porcje konfitury nałóż łyżeczką na wierzch ciasta.
Ponownie wstaw je do lodówki i schładzaj jeszcze 2 godziny. Przed podaniem potnij na kwadratowe porcje. Ew. udekoruj melisą cytrynową.Źródło: Tina