Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Szpinak w sosie cytrynowym"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2132
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 973
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 211
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20991
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2132
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 973
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 211
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20991
Składniki
Szpinak przebierz, oderwij końcówki ogonków. Opłucz go starannie pod bieżącą wodą, osusz na sicie. Czosnek obierz, posiekaj. Przesmaż na łyżce oleju. Dodaj szpinak. Duś razem 3-5 minut.
Zagotuj szklankę wody. Dodaj skórkę i sok z cytryny. Ogrzewaj na małym ogniu 5 minut. Na patelni rozgrzej masło. Wsyp mąkę, przygotuj jasną zasmażkę. Żółtko utrzyj ze śmietaną.
Do wody z cytryną, cały czas mieszając, stopniowo dodawaj masę żółtkową oraz zasmażkę. Gotuj dalej na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Dopraw go do smaku solą oraz pieprzem. Zalej szpinak. Duś razem (lub zapiekaj) jeszcze 1-2 minuty.
Czas ok. 35 min; porcja – 310 kcal, cena 3,30 zł.Źródło: Świat kobiety