Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szparagi zapiekane w białym sosie"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1043
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1268
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12681
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1043
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1268
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12681
Składniki
Szparagi umyć, obrać cienko, odciąć zdrewniałe końcówki, gotować ustawione na sztorc w osolonym i osłodzonym wrzątku ok. 7 min. Delikatnie wyjąć z wody łyżką cedzakową, wystudzić.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Żółtko rozbełtać, wymieszać ze śmietaną, czosnkiem, doprawić solą i białym pieprzem.
3. Po 6-8 szparagów owijać plastrami szynki, układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Polać sosem śmietanowym, posypać utartą mozzarellą.
Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekać 15-20 minut. Dekorować siekaną natką pietruszki.
Takie szparagi można zapiec też pod beszamelem (5 dag masła podsmażyć z 5 dag mąki, dolać 400 ml mleka, doprawić solą i muszkatem).
ok. 55 minutŹródło: Twoje Imperium