Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy w śląskich domach podaje się jeszcze szpajzę jako niedzielny deser? Mam nadzieję, że dziś przypomnicie sobie o tym smacznym deserze i przygotujecie go niedługo dla swoich bliskich. Deser jest banalnie prosty w wykonaniu, nie da się go zepsuć, a posmakuje każdemu, kto lubi kogel-mogel :) No to do dzieła!
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 182
Polecam.
Odsłon: 864
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 162
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9273
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 182
Polecam.
Odsłon: 864
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 162
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9273
Składniki
Białka ubijamy na sztywno, odkładamy na bok. Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją np. w kąpieli wodnej aż całkowicie się rozpuści (nie gotujemy jej!) i lekko studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel-mogel - około 10 minut. Z połowy cytryny ocieramy skórkę i wyciskamy sok (soku można dodać więcej jeśli lubicie kwaśniejsze desery). Przekładamy sok i skórkę do ubitych żółtek. Żółtka delikatnie mieszamy z białkami, aby nie stracić puszystości masy. Do całości przelewamy żelatynę i dokładnie mieszamy szpatułką. Przekładamy do pucharków i chowamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Dowolnie dekorujemy np. bitą śmietaną, wiórkami czekoladowymi lub kokosowymi, kawałkami owoców lub skórką cytrynową.