Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szaszłyki z tofu i warzywami"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 6077
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 142
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 307
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 6077
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 142
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 307
Składniki
Cukinię myjemy, kroimy na grube plastry. Paprykę żółtą i czerwoną myjemy. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją na nieduże prostokątne kawałki. Cebule obieramy delikatnie z poszczególnych warstw. Zewnętrzne suche i cienkie wyrzucamy, a mięsiste wewnętrzne kroimy na kawałki. Tofu kroimy w kostkę.
Na patyczki nadziewamy cebulę, cukinię, tofu, żółtą paprykę na zmianę z czerwoną. I tak do końca patyczka. Szaszłyki posypujemy solą i pieprzem do smaku.
Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę. Układamy szaszłyki. Często je obracamy. Grillujemy tak długo, aż zmiękną. Jednocześnie pilnujemy, by się nie przypaliły. Szaszłyki osuszamy na papierowym ręczniku i układamy na talerzu.
Czas przygotowania 35 minut. Cena sztuki ok. 2,65 zł.
Wartość odżywcza sztuki 101 kcal Białko 7 g/Tłuszcz 5 g/Węglowodany 8,8 gŹródło: Rewia