Szaszłyki z awokado

Szaszłyki z awokado
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Tina
Sprawdzony przepis na "Szaszłyki z awokado"

Składniki

  • 60 dag miąższu dyni
  • 6–7 łyżek oliwy
  • 2 awokado
  • 9 łyżek soku z limonki
  • 2 szalotki
  • 8 gałązek kolendry
  • 6 łyżek białego octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki soku jabłkowego
  • 2 łyżki oleju dyniowego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Miąższ dyni oczyść, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć dynię. Smaż 5 minut, mieszając. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Zdejmij z patelni.

  2. Awokado rozetnij wzdłuż, usuń pestki. Miąższ wydrąż, pokrój w grubą kostkę, natychmiast skrop go 3 łyżkami soku z limonki.

  3. Przygotuj sos winegret: szalotki obierz, drobniutko posiekaj. Kolendrę opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek. Trochę kolendry zostaw do dekoracji, resztę posiekaj.

  4. Ocet utrzyj z cukrem oraz solą i pieprzem. Dodaj sok jabłkowy i pozostały sok z limonki. Wlej 2 łyżki oliwy oraz olej z dyni. Ubij trzepaczką na gęsty sos. Wymieszaj go z kolendrą.

  5. Kawałki dyni i awokado nabij na przemian na długie patyczki. Na patelni rozgrzej porcjami pozostałą oliwę. Usmaż na niej szaszłyki. Przed podaniem skrop je winegretem i udekoruj odłożoną kolendrą.

  6. ok. 30 minut, 1 porcja ok. 490 kcal

    Źródło: Tina

Składniki
  • 60 dag miąższu dyni
  • 6–7 łyżek oliwy
  • 2 awokado
  • 9 łyżek soku z limonki
  • 2 szalotki
  • 8 gałązek kolendry
  • 6 łyżek białego octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki soku jabłkowego
  • 2 łyżki oleju dyniowego
  • sól
  • pieprz
Składniki