Szarlotka z truskawkami

Szarlotka z truskawkami
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Z niewielką ilością cukru.

Składniki

  • mąka pszenna tortowa 2,5 szkl
  • margaryna do pieczenia kostka
  • Jajo kurze 3 szt
  • Cukier 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Cukier wanilinowy
  • Limonka skórka lub z cytryny
  • Truskawki 0,5 kg
  • Cukier puder
  • Kasza manna
  • Sól mała szczypta

Przygotowanie

  1. Do malaksera dałam mąkę, pokrojoną zimną margarynę, trzy żółtka, cukier wanilinowy, cukier, proszek do pieczenia i stratą skórkę z limonki.
    Ciasto najpierw zamieni się w "piasek" a potem się zbryli. Schłodziłam je w lodówce.

  2. Formę do ciasta wyłożyłam papierem do pieczenia. Wyłożyłam ciasto- kroiłam je na plastry. Nakłułam widelcem, Podpiekłam je 10 minut w 180 stopniach.
    W tym czasie ubiłam białka, najpierw z odrobiną soli, a po ubiciu dodałam jeszcze ze zdwie łyżki cukru pudru.

  3. Podpieczone ciasto posypałam kaszą manną, wyłożyłam truskawki, posypałam je cukrem pudrem i znowu kaszą manną- wchłonie sok. Jak widać cukru użyłam bardzo mało- wystarczy.

  4. Wyłożyłam warstwę ubitych białek i jeszcze posypałam rozkruszonym ciastem. Piekłam jeszcze 20- 25 minut- w zależności jak gruba była warstwa truskawek.

  5. Po upieczeniu posypałam jeszcze lekko cukrem pudrem.

  6. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (59)

Nevermore 20 czerwca
Ciacho?! No ja nic nie powiem, oprócz tego: PYCHOTKA :)
kuchmariola63 21 czerwca
Super ciacho :)
KulinarnaChwila 21 czerwca
Super :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka pszenna tortowa 2,5 szkl
  • margaryna do pieczenia kostka
  • Jajo kurze 3 szt
  • Cukier 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Cukier wanilinowy
  • Limonka skórka lub z cytryny
  • Truskawki 0,5 kg
  • Cukier puder
  • Kasza manna
  • Sól mała szczypta
Składniki