Szarlotka z rosą

Szarlotka z rosą
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: dragonik7
Sernik z rosą znają wszyscy ale kto zna szarlotkę z rosą???

Składniki

  • 4 żółtka (z dużych jajek)
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kg jabłek - najlepiej antonówka
  • 0,5 kostki masła lub margaryny
  • 4 białka
  • 5-6 łyżek cukru

Przygotowanie

  1. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, ciągle miksując dodajemy śmietanę. Kiedy masa się połączy dodajemy stopniowo przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180° na ok 30min.

  2. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy aż staną się miękkie i zaczną się rozpadać. Dodajemy masło, jeszcze chwilę dusimy aż się rozpuści i dokładnie połączy z jabłkami. Na zapieczone ciasto wykładamy gorące jabłka i ponownie wstawiamy do piekarnika na ok 15 minut. UWAGA!!! Jeśli uważamy, że podczas duszenia jabłka są zbyt kwaśne możemy doprawić je odrobiną cukru.

  3. W tym czasie ubijamy na sztywno pianę z 4 białek, dodajemy do niej cukier i wykładamy na zapieczone lekko jabłka. Całość ponownie wstawiamy do piekarnika i podpiekamy 10-15 minut - uważamy aby piana nie spiekła nam się zbyt mocno. Wystawiamy ciasto do ostudzenia. W trakcie ochładzania się ciasta na pianie zaczną się nam pojawiać kropelki rosy.

Komentarze do przepisu (4)

GREGORHSPEED 10 stycznia 2018
Pyszności <3 Kocham ciacha z jabłkami <3
Maudie 10 stycznia 2018
Szarlotka z rosą....bajka!Uwielbiam i zawsze u nas znika zbyt szybko:)
dragonik7 11 stycznia 2018
chyba nie tylko u Ciebie :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 żółtka (z dużych jajek)
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kg jabłek - najlepiej antonówka
  • 0,5 kostki masła lub margaryny
  • 4 białka
  • 5-6 łyżek cukru
Składniki