szarlotka z przepisu Magdy Gessler - najlepsza

szarlotka z przepisu Magdy Gessler - najlepsza
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izaa_a
U nas to był hit ubiegłorocznej jesieni nie było miesiąca żebym jej nie piekła i w sumie nadal jest. Ciasto jest mega kruche i maślane. Przepis na małą blaszkę 23x25cm ja kiedy zagniotę ciasto to tą większą częścią od razu wylepiam blachę i całą blachę wkładam do schłodzenia do lodówki

Składniki

  • 2 kg jabłek
  • 2,5 szkl mąki
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cynamonu
  • szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Mąkę , masło, żółtka połowę cukru i szczyptę soli zagniatamy. Gotowe dzielimy na dwie części jedną mniejszą drugą większą.; zwijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok godzinę.

  2. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy razem z pozostałym cukrem i cynamonem.

  3. Bierzemy 2/3 ciasta i wykładamy nim spód tortownicy, następnie zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

  4. podpieczony spód posypujemy bułką tartą. Jabłka wykładamy na podpieczony spód. Na wierzch trzemy na tarce resztę ciasta i pieczemy jeszcze 40 minut.

Komentarze do przepisu (1)

Obserwator 16 października 2019
Cudowna.
Składniki
  • 2 kg jabłek
  • 2,5 szkl mąki
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cynamonu
  • szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier puder do posypania
Składniki