Szarlotka z połówkami jabłek

Szarlotka z połówkami jabłek
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: SlodkiBlog
Pyszna krucha szarlotka z całymi połówkami jabłek

Składniki

  • 260 g mąki (1 i 2/3 szklanki)
  • 150 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 80 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 60 g cukru pudru (niecałe pół szklanki)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. pięć raczej małych jabłek
  • cynamon

Przygotowanie

  1. Suche składniki wymieszaj w misce, dodaj masło i rozdrobnij na kruszonkę
    Dodaj żółtko wymieszane ze szczyptą soli oraz serek homogenizowany i zagnieć gładkie ciasto
    Schowaj do lodówki
    W tym czasie obierz jabłko ze skórki, ponacinaj je z obu stron nożem żeby wyciąć gniazdo nasienne, a następnie podziel na dwie połówki
    Ciasto podziel na pół, jedną z połówek rozwałkuj na wielkość blaszki
    Wyłóż spód blaszki i nakłuj widelcem
    Następnie ułóż połówki jabłek i posyp cynamonem
    Rozwałkuj drugą część ciasta, przykryj jabłka i posklejaj szczelnie brzegi obu warstw ciasta
    Piecz w temp. 180°C przez ok. 60 min
    Po upieczeniu posyp cukrem pudrem lub polukruj

Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 01 października
Mniami, pyszna szarlotka :)
SlodkiBlog 02 października
Polecam :)
Składniki
  • 260 g mąki (1 i 2/3 szklanki)
  • 150 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 80 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 60 g cukru pudru (niecałe pół szklanki)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. pięć raczej małych jabłek
  • cynamon
Składniki