Szarlotka z pigwą w kratkę

Szarlotka z pigwą w kratkę
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: kalina11
Szarlotka z dużą ilością pigwy. Rodzina orzekła że lepsza niż z jabłkami. Na kruchym cieście do kawy najlepsza jeszcze ciepła. Do pigwy trzeba dodać sok z cytryny żeby nie ściemniała. Jest jesień jest pigwa.

Składniki

  • składniki ciasto: 200g masła zimnego
  • 210 g mąki pszennej
  • 60 g migdałów zmielonych
  • 4 żółtka
  • sól szczypta
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • nadzienie: 1 i 1/2 kg pigwy
  • 1 budyń śmietankowy
  • 10 łyżek cukru trzcinowego
  • 1 cytryna
  • puder do dekoracji

Przygotowanie

  1. pigwa:

    Pigwę obieram, wydrążam nasiona i kroję w kostkę. Przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, 100 ml wody, cukier i na wolnym ogniu przesmażam aż będzie miękka, ale mają zostać kawałki owocu. Na końcu dodaję proszek budyniowy i mieszam, chwilę przesmażając.

  2. ciasto:

    Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło zimne pokrojone, żółtka, sól, cukier puder, proszek do pieczenia. Migdały zalałam gorącą wodą, odstawiłam na 15 minut i obrałam ze skórki. Następnie zmieliłam blenderem. Zmielone dodałam do ciasta które zagniatam krótko. Wstawiam do lodówki na godzinę. Odkładam 1/4 ciasta na kratkę i serduszka.
    Ciasto wałkuję na papierze do pieczenia na średnicę formy moja ma 23 cm plus bok.
    Dno formy wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto.
    Ciężko jest przełożyć cały format ciasta w całości. Ja wykładam spód ciasta i doklejam potem bok. Spód nakłuwam widelcem.
    Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół na 20 minut aż się zrumieni.
    Po wyjęciu studzę, i wykładam na nie pigwę. Z reszty ciasta wycinam paski i robię kratkę oraz wycinam serduszka nożykiem które układam na około.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 22 października
Pyszności :)
KORAL 27 listopada
Z pigwą uwielbiam :)
Składniki
  • składniki ciasto: 200g masła zimnego
  • 210 g mąki pszennej
  • 60 g migdałów zmielonych
  • 4 żółtka
  • sól szczypta
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • nadzienie: 1 i 1/2 kg pigwy
  • 1 budyń śmietankowy
  • 10 łyżek cukru trzcinowego
  • 1 cytryna
  • puder do dekoracji
Składniki