Szarlotka z pianką

Szarlotka z pianką
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Tradycyjna szarlotka na kruchym cieście, z tartymi jabłkami i pianką kisielową.

Składniki

  • 3szkl. mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4szkl. cukru pudru
  • 0,5szkl. cukru kryształu
  • 5 jajek
  • 200g masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2kg jabłek np. antonówka, szara reneta
  • cynamon do smaku
  • 1 kisiel cytrynowy
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Do miski wsypałam mąkę tortową, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodałam śmietanę, pokrojone na plasterki zimne masło oraz żółtka. Składniki posiekałam nożem na kruszonkę, a następnie zagniotłam szybko jednolite ciasto. Ciasto podzieliłam na dwie części. Jedną trochę większą od drugiej. Tą większą połowę rozwałkowałam na prostokąt i wyłożyłam nim dużą prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Drugą mniejszą część ciasta schowałam do zamrażalki na czas przygotowania jabłek i pianki. Jabłka obrałam ze skórki, pokroiłam na ćwiartki i wykroiłam gniazda nasienne. Jabłka starłam na tarce na grubych oczkach, odcisnęłam nadmiar soku i wymieszałam z większą szczyptą cynamonu. Jabłka wyłożyłam na ciasto w blaszce. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie zmiksowałam z cukrem kryształem. Gdy piana zrobiła się błyszcząca, dodałam kisiel w proszku i zmiksowałam do połączenia. Pianę wyłożyłam na jabłka. Na wierzch starłam resztę ciasta z zamrażalki. Szarlotkę piekłam ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu szarlotkę odstawiłam do wystygnięcia i dodatkowo schłodziłam w lodówce. Przed podaniem wierzch ciasta oprószyłam cukrem pudrem.

Składniki
  • 3szkl. mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4szkl. cukru pudru
  • 0,5szkl. cukru kryształu
  • 5 jajek
  • 200g masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2kg jabłek np. antonówka, szara reneta
  • cynamon do smaku
  • 1 kisiel cytrynowy
  • szczypta soli
Składniki