Szarlotka z papierówek

Szarlotka z papierówek
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
W przydomowym sadzie właśnie dojrzewają papierówki, więc grzechem byłoby nie zrobić z nich pysznego ciasta. Jak jabłka, to jako pierwsze ciasto, na myśl przychodzi oczywiście szarlotka. Ciasto tradycyjne, proste do zrobienia i lubiane przez większość dorosłych i dzieci. Szarlotkę z papierówek zrobiłam na bazie przepisu na szarlotkę siostry Anastazji.

Składniki

  • 4szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4szkl. cukru
  • 200g masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • ok. 2kg papierówek
  • 1 kisiel cytrynowy bez cukru
  • ok. 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 cukier waniliowy
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypałam do dużej miski. Dodałam pokrojone na kawałki zimne masło i posiekałam je nożem razem z mąką. Żółtka zmiksowałam z cukrem i śmietaną i dodałam do mąki z masłem. Dosypałam proszek do pieczenia i zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto podzieliłam na dwie mniej więcej równe części. Jedną część ciasta schowałam na godzinę do lodówki, a drugą część ciasta do zamrażalki. Po tym czasie ciasto schłodzone w lodówce rozwałkowałam i wyłożyłam nim dno i boki blaszki o wymiarach 25x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Do startych jabłek dodałam kisiel i wymieszałam. Tak przygotowane jabłka wyłożyłam do blaszki wylepionej ciastem i wyrównałam powierzchnię. Jabłka posypałam cukrem waniliowym i cynamonem. Na wierzch starłam drugą część ciasta z zamrażalki. Szarlotkę piekłam 40 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na metalowej kratce. Przed podaniem posypałam szarlotkę cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (4)

KORAL 02 sierpnia
Fajna, bardzo na czasie.
WanilioweImprowizacje 02 sierpnia
:-)
babeczka35 02 sierpnia
Uwielbiam :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4szkl. cukru
  • 200g masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • ok. 2kg papierówek
  • 1 kisiel cytrynowy bez cukru
  • ok. 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 cukier waniliowy
  • cukier puder do oprószenia
Składniki