szarlotka z orzechową skorupką

szarlotka z orzechową skorupką
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izaa_a
przepis na szarlotkę z orzechową skorupką taką jak w "Snikersie" Ciasto jest bardzo kruche i maślane, a orzechowa skorupka bardzo fajnie smakuje w połączeniu z jabłkami. W przepisie podana jest mąka krupczatka , można ja pominąć i dodać więcej mąki pszennej. Przepis na małą blaszkę 23x25cm

Składniki

  • ciasto: 1,5 szkl mąki pszennej
  • 0,5 mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 2 kg jabłek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki cynamonu
  • masa orzechowa: 30 dkg orzechów włoskich
  • 4 łyżki miodu
  • 0,5 szkl cukru
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

  1. w misce mieszamy obie mąki, dodajemy masło, żółtka pół szklanki cukru i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części jedną mniejszą drugą większą.; zwijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok godzinę.


  2. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy razem z pozostałym cukrem i cynamonem.

  3. Bierzemy większą część ciasta i wykładamy nim spód tortownicy, następnie podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

  4. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą. Jabłka wykładamy na podpieczony spód. Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy na wierzch. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia na wierzch wykładamy masę orzechową.

  5. masa orzechowa: Masło roztapiamy na patelni z miodem, cukrem. Dodajemy grubo posiekane orzechy; Gotujemy ok 5 minut na małym ogniu uważając żeby nam się nie przypaliły.

Składniki
  • ciasto: 1,5 szkl mąki pszennej
  • 0,5 mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 2 kg jabłek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki cynamonu
  • masa orzechowa: 30 dkg orzechów włoskich
  • 4 łyżki miodu
  • 0,5 szkl cukru
  • 2 łyżki masła
Składniki