Szarlotka z orzechową bezą

Szarlotka z orzechową bezą
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Szarlotka o smaku orzechowym, polecam ten przepis.

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Z mąki, żółtek, 10 dag cukru i smalcu zagnieść ciasto, zawinąć w folię i przenieść na pół godziny do lodówki.

  2. W międzyczasie obrać jabłka, cienko pokroić i rozgotować w małej ilości wody z cukrami waniliowymi. Wyjąć ciasto z lodówki, 1/3 ciasta zamrozić, resztę rozwałkować i przenieść do dużej tortownicy, nakłuć widelcem, podnieść brzegi i zapiec przez 15 minut w temperaturze 175 stopni na jasny złoty kolor.

  3. Po przestudzeniu, posypać budyniem w celu zatrzymania soku z jabłek. Następnie wyłożyć jabłka.

  4. Białka jajek ubić na sztywno z cukrem, dodać pokruszone orzechy, delikatnie wymieszać i wylać na jabłka.

  5. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać pianę orzechową na szarlotce.

  6. Piec przez 25 minut w temperaturze 175 stopni na złoty kolor. Ciasto możemy podawać z lodami.

Składniki