Szarlotka z lodami

Szarlotka z lodami
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: luna76
połączenie kruchego ciasta, prażonych jabłek i gałki zimnych lodów to dopiero poezja smaku :)

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g rodzynek
  • 1 l lodów o dowolnym smaku
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżka cynamonu
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodaję żółtka i mieszam , a następnie wiórki zimnego masła. Całość szybko szybko siekam, aż składniki połączą się ze sobą i zagniatam ciasto. Owijam szczelnie w folię spożywczą i schładzam w lodówce najlepiej całą noc.
    Blaszkę o wym. 24x36cm wykładam papierem do pieczenia, zimne ciasto dzielę na dwie części, jedna trochę większa od drugiej. Większą część rozwałkowuję i układam w blaszce, na spód wysypuję rodzynki- fajnie wchłonęły sok z jabłek, a na rodzynki wykładam obrane i starte na tarce jarzynowej jabłka, posypuję cynamonem. Całość przykrywam pozostałym ciastem, które ścieram bezpośrednio na jabłka.
    Piekarnik nagrzewam do 200°C i piekę ok 20-30 min, aż ciasto ładnie się zrumieni. Upieczone wyjmuję, odstawiam by nieco przestygło i posypuje wierzch odrobiną cukru pudru. Kroję na kwadraty i układam na talerzykach
    Z zamrażarki wyjmuję lody, na każdą porcję ciasta nakładam po łyżce zimne lody i podaję

Komentarze do przepisu (2)

Docherro 20 lipca 2016
Mmm...przepyszne,uwielbiam:)
GREGORHSPEED 20 lipca 2016
Oj Oj! Beatko <3 Kupiłaś mnie <3 Uwielbiam szarlotki w każdej postaci <3
Składniki
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g rodzynek
  • 1 l lodów o dowolnym smaku
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżka cynamonu
  • cukier puder
Składniki