Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
połączenie kruchego ciasta, prażonych jabłek i gałki zimnych lodów to dopiero poezja smaku :)
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodaję żółtka i mieszam , a następnie wiórki zimnego masła. Całość szybko szybko siekam, aż składniki połączą się ze sobą i zagniatam ciasto. Owijam szczelnie w folię spożywczą i schładzam w lodówce najlepiej całą noc. Blaszkę o wym. 24x36cm wykładam papierem do pieczenia, zimne ciasto dzielę na dwie części, jedna trochę większa od drugiej. Większą część rozwałkowuję i układam w blaszce, na spód wysypuję rodzynki- fajnie wchłonęły sok z jabłek, a na rodzynki wykładam obrane i starte na tarce jarzynowej jabłka, posypuję cynamonem. Całość przykrywam pozostałym ciastem, które ścieram bezpośrednio na jabłka. Piekarnik nagrzewam do 200°C i piekę ok 20-30 min, aż ciasto ładnie się zrumieni. Upieczone wyjmuję, odstawiam by nieco przestygło i posypuje wierzch odrobiną cukru pudru. Kroję na kwadraty i układam na talerzykach Z zamrażarki wyjmuję lody, na każdą porcję ciasta nakładam po łyżce zimne lody i podaję