Szarlotka z kruszonką.

Szarlotka z kruszonką.
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Idealnie wkomponowuje się w jesienny klimat, uwielbiam właśnie taką szarlotkę, za jej cudowny zapach i ta kruszonka… jak u babci, coś pysznego. Klasyk a jakże smaczny. To taki awaryjny, szybki przepis, mus można użyć na szybkiego kupny ze słoika lub przygotować własny, jeśli masz oczywiście więcej czasu. Proponuje opcję drugą, bo jednak przygotowanie własnego musu z jabłek, to większa frajda, uwielbiam zapach cynamonu, który unosi się po całym domu…

Składniki

  • Blaszka 25×35 cm
  • Ciasto:
  • 480 g mąki pszennej tortowej typ 450
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 160 g cukru kryształu
  • 1 duże jajko lub 2 mniejsze
  • 300 g masła lub margaryny
  • Dodatkowo:
  • 2 słoiki musu jabłkowego lub 2 kg jabłek, cukier do smaku, łyżka masła, sok z połowy cytryny i cynamon do smaku
  • Kruszonka:
  • 270 g mąki pszennej
  • 150 g masła lub margaryny
  • 150 g cukru kryształu
  • opakowanie cukru waniliowego
  • opcjonalnie cynamon

Przygotowanie

  1. Na pierwszy ogień poszła kruszonka, wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miski i wyrabiać ręką aż powstaną okruszki – kruszonkę, odstawić do lodówki.
    Do miski przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypać cukier, dokładnie wymieszać. Następnie wbić jajko i i dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, zagnieść ładne i jednolite ciasto, uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Wrzucić na pół godz. do zamrażalnika, lub na 1 godz. do lodówki.
    Schłodzone ciasto wyjąć z zamrażalnika i wylepić nim spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Na ciasto wyłożyć gotowy mus ze słoika, lub przygotować własny ( klik), rozsmarować równomiernie po wierzchu. Spód delikatnie posypałam bułką tartą, można pominąć, a rozsmarowany mus oprószyłam cynamonem.
    Z lodówki wyjąć kruszonkę i rozsypać równomiernie na mus jabłkowy.
    Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 C, piec góra – dół, bez termoobiegu, przez ok. 1 godz.
    Gotowe ciasto wyjąć na blat, i pozostawić do wystygnięcia.
    Zapach takiej szarotki jest obłędny… kroiłam jeszcze letnią i jedliśmy, nie mogliśmy się powstrzymać.
    Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (5)

Maudie 12 września
Cudowna szarlotka:)
KORAL 13 września
Pyszne ciasto, zostało coś jeszcze ?
fafiatko 14 września
Ale musiała pięknie pachnieć!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Blaszka 25×35 cm
  • Ciasto:
  • 480 g mąki pszennej tortowej typ 450
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 160 g cukru kryształu
  • 1 duże jajko lub 2 mniejsze
  • 300 g masła lub margaryny
  • Dodatkowo:
  • 2 słoiki musu jabłkowego lub 2 kg jabłek, cukier do smaku, łyżka masła, sok z połowy cytryny i cynamon do smaku
  • Kruszonka:
  • 270 g mąki pszennej
  • 150 g masła lub margaryny
  • 150 g cukru kryształu
  • opakowanie cukru waniliowego
  • opcjonalnie cynamon
Składniki