Szarlotka z kremem budyniowo-śmietankowym

Szarlotka z kremem budyniowo-śmietankowym
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: KORAL
Niebyt słodka szarlotka w świątecznym wydaniu. Jabłka pieczone pomiędzy dwukolorowym kruchym ciastem, przełożone kremem cytrynowo-budyniowym ze śmietaną. Ciasto jest z przepisu mojej koleżanki Sylwii.

Składniki

  • Ciasto kruche : mąka krupczatka 170 g
  • mąka pszenna 510 g
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • drobny cukier 110 g
  • masło lub margaryna 250 g
  • 3 żółtka
  • 2 jajka
  • śmietana 18 % 2 łyżki
  • kakao 2 łyżki
  • Masa jabłkowa : jabłka obrane1,5 kg
  • masło 50 g
  • cynamon 1/2 łyżeczki
  • skórka z cytryny 1 łyżeczka
  • sok z cytryny do smaku
  • ew. odrobina cukru
  • Krem budyniowy: 1 budyń waniliowy
  • mleka 1,5 szklanki (375 ml ) + 2 łyżki cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1/2 szklanki wody ( 125 ml )
  • śmietana 30% 200 ml

Przygotowanie

  1. Blacha 18 X 28 lub 21 X 25 cm.

    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby wystawał ponad brzegi.
    Ciasto kruche.
    Mąkę pszenną wymieszać z mąką krupczatką, cukrem i proszkiem do pieczenia.
    Posiekać nożem z zimnym masłem, a następnie dodać jajka, żółtka i śmietanę.
    Zagnieść ciasto i podzielić na dwie równe części.
    Jedną część znowu podzielić na dwie połówki.
    Jedną połówką wyłożyć na formę, drugą schłodzić w lodówce.
    Jeśli mamy dwie takie same blaszki, obie wykładamy ciastem.

    Do drugiej części ciasta wsypać kakao i wgnieść na jednolity kolor. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.

  2. Jabłka pokroić w drobne cząstki, skropić sokiem z cytryny.
    W garnku o szerokim dnie rozpuścić masło , dodać jabłka, cynamon, skórkę z cytryny i dusić kilka lub kilkanaście minut.
    Jabłka powinny zmięknąć a sok odparować.
    Odstawić do wystudzenia.
    Wyłożyć połowę jabłek na jedno z jasnych ciast, wyrównać i zetrzeć na tarce jarzynowej jedno ciemne ciasto z zamrażalnika.
    Piec w 190 C około 40 min.
    Identycznie zrobić z drugą połową ciast a jasnego, ciemnego i jabłek.
    Wystudzić.

    Galaretkę rozpuścić w pół szklanki wrzącej wody.
    Mleko osłodzić i ugotować budyń.
    Ściągnąć z ognia i wlać rozpuszczoną galaretkę.
    Mieszać do połączenia się składników.
    Wystudzić do temperatury pokojowej, często mieszając.
    Schłodzoną kremówkę ubić i miksując porcjami dodawać do wystudzonego budyniu.
    Gotowy krem wyłożyć na jedno ciasto i przykryć drugim ciastem, lekko docisnąć.
    Wstawić do lodówki do stężenia., najlepiej na całą noc.

Komentarze do przepisu (12)

ski_ttles 08 kwietnia
Bardzo smaczna propozycja. Koniecznie do wypróbowania. Mam tylko nadzieję, że masa budyniowa nie zwarzy się po... Czytaj całość »
Bardzo smaczna propozycja. Koniecznie do wypróbowania. Mam tylko nadzieję, że masa budyniowa nie zwarzy się po połączeniu ze śmietanką... Nie mam szczęścia do kremów :-(
KulinarnaChwila 09 kwietnia
Pyszotka:)
Nevermore 09 kwietnia
Sister, no ile tej słodyczy można jeść ;) Super ciacho, mniami :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto kruche : mąka krupczatka 170 g
  • mąka pszenna 510 g
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • drobny cukier 110 g
  • masło lub margaryna 250 g
  • 3 żółtka
  • 2 jajka
  • śmietana 18 % 2 łyżki
  • kakao 2 łyżki
  • Masa jabłkowa : jabłka obrane1,5 kg
  • masło 50 g
  • cynamon 1/2 łyżeczki
  • skórka z cytryny 1 łyżeczka
  • sok z cytryny do smaku
  • ew. odrobina cukru
  • Krem budyniowy: 1 budyń waniliowy
  • mleka 1,5 szklanki (375 ml ) + 2 łyżki cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1/2 szklanki wody ( 125 ml )
  • śmietana 30% 200 ml
Składniki