Szarlotka z budyniem i rabarbarem

Szarlotka z budyniem i rabarbarem
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Sezon na rabarbar w pełni, więc korzystając z dobrodziejstw natury, przygotowałam kolejne ciasto z rabarbarem w roli głównej. Właściwie ten przepis to trochę takie 2w1, ponieważ najpierw z rabarbaru ugotowałam kompot, a to co zostało po odcedzeniu, czyli ugotowany rabarbar wykorzystałam do ciasta. Nazwałam to ciasto szarlotka, ponieważ jest to ciasto kruche z masą z jabłek i rabarbaru i z ugotowanym budyniem. Ciasto wyszło bardzo fajne, lekko kwaskowe, niezbyt słodkie, w sam raz do kawy czy herbaty, zarówno na co dzień jak i na różne okazje.

Składniki

  • ok. 2,5szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 male jajka
  • 140g serka homogenizowanego waniliowego
  • 250g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Nadzienie:
  • ok. 600ml musu jabłkowego (u mnie domowej roboty)
  • kilkanaście łodyg rabarbaru
  • kilka łyżek cukru
  • 2 galaretki (u mnie przeźroczyste)
  • 1 duży budyń waniliowy bez cukru (taki na 3/4szkl. mleka)
  • 2,5szkl. mleka
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta rozpoczęłam od ugotowania kompotu z rabarbaru. Łodygi rabarbaru opłukałam, pokroiłam na małe kawałki i przełożyłam do garnka. Wlałam około 2 litry wody i zagotowałam. Dosypałam cukier (ok. kilka łyżek, ale to zależy od preferencji). Kompot gotowałam, aż rabarbar się rozpadł. Kompot wystudziłam i przecedziłam przez sitko. Pozostały z kompotu rabarbar dobrze odcisnęłam na sitku, aby nie był zbyt wodnisty. Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia wsypałam do miski i wymieszałam. Wbiłam jajka, dodałam serek waniliowy i pokrojone na małe kawałki zimne masło. Składniki zagniotłam na jednolite ciasto i podzieliłam je na dwie równe części.


    Jedną część ciasta rozwałkowałam na prostokąt wielkości blachy, czyli 25x35cm. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i umieściłam w niej ciasto. Mus jabłkowy wymieszałam z odciśniętym rabarbarem i suchymi galaretkami. Masę wyłożyłam na ciasto i równomiernie rozsmarowałam. 2 szklanki mleka zagotowałam. W pozostałej 0,5 szklanki mleka rozmieszałam proszek budyniowy i cukier i przelałam na gotujące się mleko. Budyń gotowałam, ciągle mieszając, aż zgęstniał. Gorący budyń wyłożyłam równomiernie na masę jabłkowo - rabarbarową. Drugą część ciasta wyłożyłam na budyń odrywając małe kawałeczki i układając je na wierzchu. Ciasto piekłam około godziny w temperaturze 180 stopni. Przestudziłam je w uchylonym piekarniku, a potem wystudziłam do końca na kratce, a następnie schłodziłam dodatkowo w lodówce, ale nie jest to konieczne. Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 23 maja
Pyszności:)
kuchmariola63 23 maja
Pycha, takie najsmaczniejsze :)
Składniki
  • ok. 2,5szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 male jajka
  • 140g serka homogenizowanego waniliowego
  • 250g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Nadzienie:
  • ok. 600ml musu jabłkowego (u mnie domowej roboty)
  • kilkanaście łodyg rabarbaru
  • kilka łyżek cukru
  • 2 galaretki (u mnie przeźroczyste)
  • 1 duży budyń waniliowy bez cukru (taki na 3/4szkl. mleka)
  • 2,5szkl. mleka
  • 3 łyżki cukru
Składniki