Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: kinia1606
Pyszne!

Składniki

  • jabłka, 1,5 kg
  • masło, 1 kostka
  • Jaja, 4 szt
  • cukier, 1 szklanka
  • Mąka pszenna, 1 szklanka
  • mąka kartoflana, 1 szklanka
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • budyń śmietankowy, 2,5 torebki
  • mleko, 1 litr

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach. Białka oddzielić od żółtek, ubić białka.

  2. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, powoli wsypać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodać pianę z białek.

  3. Ugotować budynie. 3/4 ciasta dać na formę, na to jabłka, gorący budyń. Jak budyń przestygnie dać na niego resztę ciasta, rozsmarować.

  4. Piec w temp. 180stopni około godziny.

  5. SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (1)

lucek0701 05 lutego 2012
Wypróbowałam ten przepis, fantastyczny
Składniki
  • jabłka, 1,5 kg
  • masło, 1 kostka
  • Jaja, 4 szt
  • cukier, 1 szklanka
  • Mąka pszenna, 1 szklanka
  • mąka kartoflana, 1 szklanka
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • budyń śmietankowy, 2,5 torebki
  • mleko, 1 litr
Składniki