Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Urozmaicona budyniem wersja szarlotki.
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy
Do mąki dodajemy pokrojone w kawałki masło i próbujemy zagnieść z mąką. potem dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto
zagniecione ciasto dzielimy na dwie części. Jedna część troszeczkę większa od drugiej. Obie części wkładamy do zamrażalnika
Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy środki i kroimy na cząstki. Jabłka dusimy na niewielkim ogniu z dodatkiem cynamonu, łyżki cukru waniliowego podlewając je odrobiną wody. dusimy do momentu aż zmiękną i rozpadną się, a następnie odparowujemy nadmiar płynu spod jabłek
Gotujemy budyń zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu
Formę ( u mnie kwadratowa 24x 24 cm ) wykładamy papierem do pieczenia
Na spód formy ścieramy większą część ciasta, wyrównujemy i nieco ubijamy ręką
Na ciasto równomiernie nakładamy jabłka, a na nie ugotowany budyń
Wierzch ciasta równomiernie posypujemy wiórkami drugiej części startego ciasta
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni
Wierzch można obsypać cukrem pudrem