Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Anika1
Urozmaicona budyniem wersja szarlotki.

Składniki

  • 350 g mąki
  • 1300- 1400 g jabłek ( przed obraniem )
  • 200 gram masła
  • 1 jajko
  • 70 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 1/2 litra mleka

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy

  2. Do mąki dodajemy pokrojone w kawałki masło i próbujemy zagnieść z mąką. potem dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto

  3. zagniecione ciasto dzielimy na dwie części. Jedna część troszeczkę większa od drugiej. Obie części wkładamy do zamrażalnika

  4. Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy środki i kroimy na cząstki. Jabłka dusimy na niewielkim ogniu z dodatkiem cynamonu, łyżki cukru waniliowego podlewając je odrobiną wody. dusimy do momentu aż zmiękną i rozpadną się, a następnie odparowujemy nadmiar płynu spod jabłek

  5. Gotujemy budyń zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu

  6. Formę ( u mnie kwadratowa 24x 24 cm ) wykładamy papierem do pieczenia

  7. Na spód formy ścieramy większą część ciasta, wyrównujemy i nieco ubijamy ręką

  8. Na ciasto równomiernie nakładamy jabłka, a na nie ugotowany budyń

  9. Wierzch ciasta równomiernie posypujemy wiórkami drugiej części startego ciasta

  10. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni

  11. Wierzch można obsypać cukrem pudrem

Składniki
  • 350 g mąki
  • 1300- 1400 g jabłek ( przed obraniem )
  • 200 gram masła
  • 1 jajko
  • 70 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 1/2 litra mleka
Składniki