Budyń
W misce roztrzep jajko z cukrem, dodaj skrobię i połowę mleka
Drugą połowę mleka zagotuj i na gotujące się mleko wlej rozmieszane wcześniej składniki, ugotuj budyń
Wyłącz palnik i dodaj masło, wymieszaj do połączenia
Ciasto
Jabłka obierz ze skórki, podziel na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój na cienkie plasterki
Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę (ok. 7 min)
Wlej olej i zmiksuj do połączenia
Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i zmiksuj krótko do połączenia
Dodaj pokrojone wcześniej jabłka i wymieszaj aż wszystko dobrze się połączy
Ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Budyń przełóż do worka cukierniczego bez końcówki
Na ciasto wyciskaj budyń tworząc kratkę
Piecz w 180°C przez ok 30 min do suchego patyczka
Komentarze do przepisu (2)