Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Steve
Smaczne, pulchne i wilgotne ciasto do popołudniowej kawki!

Składniki

  • cukier drobny 3/4 szklanki
  • mąka pszenna 2 1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
  • jaja 4 szt
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • mleko 2 % 1 l
  • budyń waniliowy 3 szt
  • jabłka 1000 g
  • miód płynny 2 łyżki
  • masło 250 g

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i uprażyć razem z miodem. Jaja utrzeć z cukrem na pulchną masę. Następnie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i stopione masło. Całość dokładnie połączyć.

  2. Na prostokątną blachę wyłożona papierem do pieczenia wylać połowę ciasta i rozłożyć owoce. Następnie jabłka zalać gorącym budyniem i rozlać pozostałe ciasto. Piec w nagrzanym do temp. 180 stopni piekarniku przez ok. 60 min.

  3. Przed podaniem ostudzić i posypać cukrem pudrem.
    Smacznego!

Składniki
  • cukier drobny 3/4 szklanki
  • mąka pszenna 2 1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
  • jaja 4 szt
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • mleko 2 % 1 l
  • budyń waniliowy 3 szt
  • jabłka 1000 g
  • miód płynny 2 łyżki
  • masło 250 g
Składniki