Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: patusia5
Szarlotka jest jednym z naszych ulubionych ciast. Ostatnio prezentowałam ciasteczka z jabłkiem, które smakują jak szarlotka, dzisiaj polecam szarlotkę z budyniem. Sezon jabłkowy w pełni, dlatego warto spróbować. Jabłka można zetrzeć na tarce o grubych oczkach jeśli nie lubicie kawałków owoców w cieście. Ciasto aromatyczne, bardzo kruche bo z dodatkiem mąki krupczatki, idealne :)

Składniki

  • Przepis na formę 24x24cm
  • Na kruche ciasto:
  • 200g mąki pszennej
  • 200g mąki krupczatki
  • 180g masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 100g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Na masę jabłkową:
  • 1,5kg jabłek
  • cukier kryształ (do wmaku wg uznania
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka cynamonu
  • Na budyń:
  • 800ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • Dodatkowo: cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

  1. Kruche ciasto: wszystkie składniki zagniatamy w gładkie ciasto, dzielimy na 2 równe części, jedną schładzamy godzinę w lodówce, drugą wkładamy do zamrażalnika.
    Schłodzoną w lodówce porcję ciasta rozwałkowujemy bezpośrednio na papierze do pieczenia na wymiar blaszki, przekładamy do formy, dociskamy palcami, nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15 minut w 190 stopniach.

  2. Masa jabłkowa: jabłka obieramy, wydrążamy gniada nasienne i kroimy w większą kostkę. Wrzucamy je na dużą patelnię, dodajemy cukier z wanilią, cukier kryształ, cynamon i sok z cytryny i prażymy, aż sok z jabłek odparuje. Odstawiamy do przestudzenia.

  3. Budyń: 600ml mleka wlewamy do rondelka i zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie. Wlewamy do gotującego się mleka, mieszamy do zgęstnienia.

  4. Na podpieczony spód wykładamy masę z jabłek, wyrównujemy. Na jabłka wlewamy gorący budyń. Wyrównujemy. Na wierzch ciasta na tarce o dużych oczkach ścieramy zamrożone kruche ciasto. Ciasto pieczmy około 40 minut w 190 stopniach. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

    Przepis ze Smaczna Strona.

Komentarze do przepisu (9)

Beniusia 24 września 2014
Wygląda bosko i pewnie tak smakuje !
renka 24 września 2014
Prezentuje się wyśmienicie + filiżanka pysznej kawki i jestem\"w niebie\"
anulka12 24 września 2014
jak dla mnie bomba!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Przepis na formę 24x24cm
  • Na kruche ciasto:
  • 200g mąki pszennej
  • 200g mąki krupczatki
  • 180g masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 100g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Na masę jabłkową:
  • 1,5kg jabłek
  • cukier kryształ (do wmaku wg uznania
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka cynamonu
  • Na budyń:
  • 800ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • Dodatkowo: cukier puder do oprószenia
Składniki