Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Błyskawiczna szarlotka mojej mamy. Gdy niezapowiedziani goście zadzwonią rano, że będą wieczorem. Nie znam szybszego ciasta. Biszkopt przekładany jabłkami z galaretką ozdobiony bitą śmietaną. Palce lizać.
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 81
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 190
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7982
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 81
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 190
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7982
Składniki
Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 160oC piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Dzielimy na 2 blaty.
Jabłka należy obrać, wydrążyć gniazda nasienne, a następnie przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu, aż zmiękną. Galaretki rozpuścić w ½ szklance wrzątku. Gdy jabłka będą już miękkie, zdejmujemy z ognia. Dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietankę należy schłodzić. Ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Biszkopt dzielimy na dwie części. Na pierwszy blat wylewamy masę jabłkową. Przykrywamy biszkoptem, na który wykładamy masę śmietanową. Wstawiamy do lodówki do stężenia.