Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: gocha01
Smakuje zawsze i kazdemu,na zimno,na ciepło z lodami czy bitą śmietaną....jak kto lubi:-)

Składniki

Przygotowanie

  1. Z mąki,żółtek,tłuszczu,smietany,cukru zagniatamy kruche ciasto.1/4 ciasta wkładamy do lodówki,3/4 ciasta wykładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką.Wkładamy do piekarnika na ok 25 min,150 stopni.Podpiekamy aż ciasto trochę się zrumieni.

  2. W między czasie obieramy i kroimy jabłka ,byle jak na mniejsze kawałki.Stawiamy na gazie,wsypujemy cynamon,cukier waniliowy i zwykły (do smaku).Smażymi chwilę aż sok się zredukuje (nalezy go porzadnie zredukowac inaczej ciasto będzie mokre)

  3. Na zrumienione ciepłe ciasto wsypujemy jabłka i szczypiemy pozostałą część ciasta.Z 3 białek ubijamy pianę z białek,dosładzamy do smaku i nakładamy na ciasto.Pieczemy jeszcze jakieś 40 minut.Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.Smacznego:-)

Komentarze do przepisu (7)

MEGI110278 26 lutego 2012
Nie przepadam za kruchym ciastem,
ale Twoja szarlotka wygląda kusząco...
do schrupania ;-)
inezka7 12 maja 2012
okropnie wygląda!nieapetyczne zdjecie!
gocha01 12 maja 2012
inezka to nie piecz,nikt ci nie karze,a nieapetyczny to jest twój komentarz,ale coż mam nadzieję,że sobie... Czytaj całość »
inezka to nie piecz,nikt ci nie karze,a nieapetyczny to jest twój komentarz,ale coż mam nadzieję,że sobie ulżyłaś i juz ci lepiej:-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki