Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: patusia5
Szarlotki prezentować nie trzeba - smakuje zawsze i każdemu!

Składniki

  • Naciasto:
  • 2 szkl mąki
  • pół kostki margaryny (u mnie pół na pół z masłem)
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • Na masę jabłkową:
  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • Na bezę:
  • 3 białka
  • pół szkl cukru
  • budyń waniliowy (proszek)

Przygotowanie

  1. Ciasto: mąkę i schłodzoną margarynę siekamy razem. Dodajemy cukier i proszek do pieczenia i dalej siekamy. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę i zagniatamy ciasto. Wkładamy na 30 minut do lodówki. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę, ciasto powinno lekko zachodzić na brzegi foremki. Ciasto dociskamy ręką i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Resztę ciasta owijamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika.

  2. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, kroimy na drobne cząstki i lekko podsmażamy. Gdy zmiękną i odparuje namiar soku dodajemy cynamon. Mieszamy, chwilę gotujemy i odstawiamy do ostudzenia.

  3. Beza: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier. Ubijamy aż cukier się rozpuści. Na koniec wsypujemy budyń i miksujemy do połączenia składników.

  4. Masę jabłkową wykładamy na ciasto rozłożone na blaszce, na jabłka wylewamy bezę. Pozostałą 1/3 ciasta z zamrażalnika ścieramy na tarce o grubych oczkach na bezę. Ciasto pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego!!

Komentarze do przepisu (14)

kstr54 07 czerwca 2011
ciasto stare jak swiat,,zawsze wychodzi, zroznymi owocami ,tez takie robie , przepyszne dlatego przepis ten wart... Czytaj całość »
ciasto stare jak swiat,,zawsze wychodzi, zroznymi owocami ,tez takie robie , przepyszne dlatego przepis ten wart jest odswiezenia ,pozdrawiam
Annuar 08 czerwca 2011
Ciasto "jak z obrazka" :)
aniabursztynka 12 czerwca 2011
Wygląda bardzo smakowicie:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Naciasto:
  • 2 szkl mąki
  • pół kostki margaryny (u mnie pół na pół z masłem)
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • Na masę jabłkową:
  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • Na bezę:
  • 3 białka
  • pół szkl cukru
  • budyń waniliowy (proszek)
Składniki