Szarlotka z bezą

Przepis dnia 2021-03-17
Szarlotka z bezą
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Paninadeser
Pysznie krucha, rozpływająca się w ustach szarlotka. Z przepisu wychodzi duża blacha ciasta :)

Składniki

  • Ciasto: 2 całe jajka
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dag zimnego masła lub margaryny
  • Nadzienie: 2 kg jabłek, najlepiej szara reneta
  • cukier do smaku
  • 1-2 łyżki cynamonu
  • galaretka o smaku cytrynowym
  • Beza: 3 białka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Jajka i żółtka ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na biały , puszysty krem.
    Do miski przekładamy obie mąki, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy, dodajemy masło i dobrze siekamy. Następnie dodajemy śmietanę, ubite jajka i zagniatamy ciasto. Chowamy do lodówki.

  2. Nadzienie:
    Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, podlewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu, często mieszając. Gdy jabłka zaczynają się rozpadać dodajemy cukier do smaku i cynamon. Pod koniec wsypujemy galaretkę. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.

  3. Przygotowanie ciasta do pieczenia:
    Ciasto z lodówki dzielimy na 2 części większą i mniejszą.
    Większą wałkujemy i wykładamy na dużą blachę (wykładamy papierem do pieczenia)
    Podpiekamy ok. 10 - 15 minut w 200 st. C aż lekko się zarumieni. Mniejszą część ciasta chowamy do lodówki.

  4. Beza:
    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i dobrze ubijamy (5 minut) Pod koniec dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.

  5. Końcowe składanie i pieczenie:
    Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka, smarujemy bezę, ścieramy ciasto z lodówki.
    Pieczemy ok. 1 godzinę w 180 st. C ustawienie góra dół.
    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (6)

Futka 14 marca
Cudowna szarlotka <3
Dariusz-D 14 marca
Bardzo apetyczna słodkość :-)
Szkoda , ż nie umiem piec ...
KulinarnaChwila 15 marca
Super:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto: 2 całe jajka
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dag zimnego masła lub margaryny
  • Nadzienie: 2 kg jabłek, najlepiej szara reneta
  • cukier do smaku
  • 1-2 łyżki cynamonu
  • galaretka o smaku cytrynowym
  • Beza: 3 białka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki