Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Maudie
Pyszna szarlotka do kawki lub herbatki :)

Składniki

Przygotowanie

  1. Oddzielić żółtka od białek.
    Ubić żółtka z cukrem,cukrem waniliowym i śmietaną ubić na jednolitą masę do której dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

    Ciasto wyłożyć na blaszkę (u mnie wymiar 30x23) i piec w temp 180 st ok 15-20 min (tak by ciasto nabrało lekko złotego koloru)

    Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podsmażyć ok 10 min z masłem.(Jeśli jabłka są kwaśne można dosłodzić,ja tego nie robiłam)
    Podsmażone jabłka rozłożyć równomiernie na gorącym cieście.

    Na jabłkach rozłożyć ubite na sztywno białka.

    Włożyć do piekarnika (180st) na ok 10-15 min tak by beza się zrumieniła.
    Smacznego:)

Komentarze do przepisu (32)

fafiatko 16 lipca 2018
Z papierowek i z beza... najsmaczniejsze!!!
SlodkoSlodka83 16 lipca 2018
Pyszna :-)
bryssska 16 lipca 2018
Pyszne ciasto, taką szarlotkę to ja o każdej porze ;-D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki