Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: dragonik7
Idealne połączenie kwaśnych jabłek ze słodyczą bezy

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 150 g masła
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • 5 białek
  • 2 szklanki cukru
  • 2 kg jabłek
  • cukier do smaku
  • cynamon
  • galaretka cytrynowa

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy ciastem, nakłuwamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°. Wstawiamy ciasto, zapiekamy ok 20 min

  2. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, dusimy do miękkości. Dodajemy do smaku cukier i galaretkę w proszku. UWAGA!!! Jabłka nie mogą być zbyt słodkie. Wykładamy na zapieczone ciasto. Wierzch posypujemy cynamonem.

  3. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Pianę wykładamy na jabłka. Całość pieczemy ok 40 minut w temp 150°

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 27 stycznia 2018
Ale mnie kusisz!Ta pyszna beza...Szarlotkę uwielbiam.
Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 150 g masła
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • 5 białek
  • 2 szklanki cukru
  • 2 kg jabłek
  • cukier do smaku
  • cynamon
  • galaretka cytrynowa
Składniki