Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: MP3-ka
Wszyscy zajadamy jabłka, jem i ja! a oto moja pierwsza szarlotka :)

Składniki

  • 300g mąki, 2 żółtka, 1 łyżka śmietany,
  • 5 łyżek cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 150g masła,
  • 1.5 kg jabłek, 1 szklanka cukru (250ml,) 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 białka, 3/4 szklanki cukru,
  • odrobina soli, 1 łyżka budyniu waniliowego

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia.
    Następnie dodajemy żółtka, śmietanę, cukier i posiekane masło.
    Wszystko szybko zagniatamy.
    Formujemy kulę, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok 30 minut.

    Jabłka obieramy, kroimy na kawałki.
    Dodajemy cukier i cynamon - mieszamy.

    Ciasto wałkujemy, dodajemy mąki w razie potrzeby.
    Formę (24cm) wykładamy papierem do pieczenia.

    Częścią ciasta wykładamy dno tortownicy i nakłuwamy widelcem.
    Pieczemy ok 10 minut w temperaturze 180stopni.

    Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
    Następnie cały czas miksując dodajemy powoli cukier.
    Gdy masa zrobi się jednolita, dodajemy budyń - miksujemy.

    Boki tortownicy wykładamy resztą ciasta.
    Dodajemy jabłka, wyrównujemy.
    Na koniec nakładamy pianę z białek,
    widelcem formując "stożki".

    Ciasto pieczemy ok 50-60 minut w temperaturze 180stopni.

Komentarze do przepisu (4)

Futka 13 sierpnia 2014
Wspaniałe! A prezentacja zachwyca i zaprasza do zjedzenia :)
ola100 13 sierpnia 2014
wyglada pysznie i pewnie dobrze smakuje!
Konto usunięte 14 sierpnia 2014
Wygląda bardzo apetycznie.Zabieram ten kawałek do kawy:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 300g mąki, 2 żółtka, 1 łyżka śmietany,
  • 5 łyżek cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 150g masła,
  • 1.5 kg jabłek, 1 szklanka cukru (250ml,) 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 białka, 3/4 szklanki cukru,
  • odrobina soli, 1 łyżka budyniu waniliowego
Składniki