Sposób wykonania kruchego ciasta:
Z podanych składników na kruche ciasto zagnieść szybko ciasto a następnie zawinąć w folię i wstawić na pół godziny do lodówki, żeby się schłodziło.
Sposób wykonania masy jabłkowej:
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wiórki. Starte jabłka przełożyć do garnuszka, dodać 3 łyżki wody, cukier i cynamon i wszystko podgrzewać około 10 minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut w temperaturze 190 stopni C.
Gdy spód się zarumieni, wyjąć z piekarnika i ułożyć na nim masę jabłkową
Przygotować bezę:
Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem a następnie delikatnie rozprowadzić na masie jabłkowej.
Całość wstawić do piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 150 stopni C.
Po upieczeniu wystudzić.
Smacznego :-)